J.K. Rowling presents Pottermore:

English :

J.K. Rowling presents Pottermore: a unique and free-to-use website which builds an exciting online experience around the reading of the Harry Potter books.



J.K. Rowling Sunar : Harry Potter kitapları e

Türkçe:

J.K. Rowling Sunar : Harry Potter kitapları etrafında gelişen benzersiz ve ücretsiz,heyecan verici sanal okuma deneyimi







Mr. Ollivander



         The family of Ollivander has long been associated with the mysterious profession of wandcraft. It is said that the name means 'he who owns the olive wand', which suggests that the original Ollivander arrived in Britain from a Mediterranean country (olive trees not being native to the UK). Mr Ollivander himself believes that his earliest forebears in this country arrived with the Romans, and set up stall (subsequently shop) to sell to ancient British wizards whose wands were crude of construction and unreliable in performance.

          Mr Ollivander is arguably the finest maker of wands in the world, and many foreigners travel to London to purchase one of his wands in preference to those on offer in their native lands. Mr Ollivander grew up in the family business, in which he showed precocious talent. He had the ambition of improving upon the cores and wand woods hitherto used and from his earliest days conceived a single-minded, even fanatical, determination in his pursuit of the ideal wand.

         Prior to Mr Ollivander's proprietorship of the family business, wizards used a wide variety of wand cores. A customer would often present the wandmaker with a magical substance to which they were attached, or had inherited, or by which their family swore (hinted at by the core of Fleur Delacour's wand). Mr Ollivander, however, was a purist who insisted that the best wands would never be produced merely by encasing the whiskers of a favourite Kneazle (or the stalk of a Dittany plant that once saved a wizard's father from poisoning, or the mane of a kelpie a witch had once met on holiday in Scotland) in the customer's favourite wood. The best wands, he believed, had cores of immensely powerful magical substances, which were expertly enclosed in specially selected and complementary wandwoods, the result to be matched to an owner with whom the wand itself felt the most affinity. While there was initially substantial resistance to this revolutionary way of crafting wands, it swiftly became clear that Ollivander wands were infinitely superior to anything that had come before. His methods of locating wand woods and core substances marrying them together and matching them to ideal owners are all jealously guarded secrets that were coveted by rival wandmakers.


**********
Birthday:
25th September
Wand:
Hornbeam and dragon heartstring, twelve and three-quarter inches, slightly bendy
Hogwarts house:
Ravenclaw
Special abilities:
An incomparable understanding of wandcraft
Parentage:
Wizard father, Muggle-born mother
Family:
Married, one son, one daughter (deceased)
Hobbies:
None; his profession is his obsession

**********






          Ollivander ailesi nesiller boyunca gizemli asa zanaatıyla beraber anılır olmuştur. Ollivander adının “zeytin ağacından yapılma asanın efendisi” anlamına geldiği söylenir, bu da ilk Ollivander’ın Britanya’ya bir Akdeniz ülkesinden geldiğini düşündürür (çünkü Birleşik Krallık’ta zeytin ağacı yetişmez). Bay Ollivander ise atalarının ülkeye Romalılarla geldiğini, önce ufak bir tezgah, sonra da bir dükkan açtığını, derme çatma, güvenilmez asalar kullanan eski İngiliz büyücülere asa sattığını söyler.

          Bay Ollivander’ın dünyanın en iyi asa yapımcısı olduğu söylenir. Yabancı ülkelerden pek çok cadı ve büyücü kendi ülkelerinde satılan asaları tercih etmeyip onun asalarını alabilmek için Londra’ya seyahat eder. Bay Ollivander ailesinin işiyle iç içe büyümüş, bu alandaki yeteneğini çok erken yaşta göstermişti. Asırlardır kullanılagelen asa özlerini ve ahşap malzemeleri iyileştirip geliştirme hayali vardı. “İdeal asaya ulaşma” fikrine hastalık derecesinde bir kararlılıkla bağlıydı.

          Bay Ollivander ailesinin dükkânını devralana dek, büyücülerin kullandığı asa özleri çok çeşitliydi. Müşteriler bu iş için ekseriyetle asa yapımcılarına, bağlılık duydukları, veya kendilerine miras kalan, veya (Fleur Delacour’un asa özünde olduğu gibi) ailelerinin çok güvendiği sihirli bir madde getirirdi. Sadelik yanlısı Bay Ollivander ise iyi bir asanın, sevilen bir Mıncık’tan koparılan bıyıkların tutturulmasıyla (veya babasını zehirlenmeden kurtaran bir Geyikotu’nun sapıyla ya da bir cadının bir İskoçya tatilinde gördüğü Kelpi’nin yelesiyle) yapılamayacağı konusunda ısrarcıydı. Ona göre iyi asaların özünde çok güçlü bir madde olmalı, bu öz kendisi için özel olarak seçilmiş bir asa ahşabına ustalıkla iliştirilmeliydi. Elde edilen sonuç, asanın kendisini en yakın hissettiği büyücüyle eşleştirilmeliydi. Asa zanaatındaki bu devrimsel yenilik ilk başta tepkiyle karşılansa da, Ollivander yapımı asaların diğer bütün asalardan çok daha üstün olduğu hemen belli oldu. Ollivander’ın asa yapımında kullandığı ağaçların ve öz maddelerinin yerini tespit etme, bunları bir araya getirme ve ideal sahibiyle eşleştirme metotları, kendisine gıpta eden rakip asa yapımcılarından özenle korunan bir sırdır
.

**********
Doğum günü: 
25 Eylül
Asası: 

Gürgen ve ejderha yüreği teli, otuz iki buçuk santim, az oranda esnek
Hogwarts binası: 

Ravenclaw
Özel yetenekleri: 

Asa zanaatı hakkındaki eşsiz bilgisi
Soyu: 

Büyücü baba,Muggle doğumlu anne
Ailesi:

Evli, bir oğul, bir kız babası (kızı vefat etti)
Hobileri: 

Yok; çünkü mesleği onun en büyük tutkusu

********** 

 



 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder